
מידע על תהליך הגשת בקשה לפשרה
כאשר לאחר מתן צו הכינוס בהליך פשיטת רגל החליט החייב כי ברצונו להגיע להסדר פשרה עם נושים, יוכל החייב להציע את הפשרה אל הכונס הרשמי בכתב, במסמך המפרט את הצעתו לפשרה ואת הסדר הערבויות אשר הוא מציע.
תהליך הגשת הבקשה לפשרה הוא מורכב וסבוך, ומוטב בוודאי כי ישתמש החייב בשרותיהם של עורכי דין המתמחים בתחום, בכדי להגיש את הבקשה לפשרה, היות וככל שהבקשה תהיה כתובה באופן מקצועי וברור, סיכוייה להתקבל על ידי הכונס הרשמי גבוהים יותר.
במאמר זה, נעמוד על השלבים שיעבור החייב בעת הגשת הפשרה, הדיונים אשר יתקיימו בין נושים קודם לאישור הפשרה אשר הוצעה על ידו, תהליך האישור, וזכויותיו של החייב בתוך פרק הזמן עד לאישורה או לסירובה של הצעת הפשרה.
שלב ראשון – כינוס הנושים לדיון בהצעת הפשרה
בשלב זה, ישלח כונס הנכסים הרשמי אל הנושים כולם עותק של הצעת החייב אשר הוגשה על ידי החייב או עורך דינו וייקבע מועד לקיום אסיפת נושים אשר תדון בהצעת הפשרה. באסיפה זו, תיערך הצבעה, באם התקבלה הצעת הפשרה על ידי הנושים, ובמידה ויהיה רוב של 75% ממספר הנושים הנוכחים התובעים לטובת אישורה של הצעת הפשרה, תוכל לעבור אישור בבית המשפט, ולמעשה, לאחר אישור הצעת הפשרה על ידי בית המשפט, תחייב הצעה זו את הנושים כולם.
לקבלת סיוע משפטי מיידי בנושא פשיטת רגל, לחץ כאן: יעוץ משפטי
במקרים מסוימים, וכהסתייגות לנאמר לעיל, יוכל לאשר בית המשפט את הפשרה גם אם לא עברה בהצבעה ברוב של 75%, אם החלק המצביע לטובת קבלתה של הצעת הפשרה הוא בעל עניין של יותר מ – 50% מערך חובות החייב.
תוך כדי האסיפה, במידה וישנם שינויים בהצעת החייב אשר יוכלו להטות את הכף בהצבעה לעבר קבלת ההצעה, יוכל החייב לבצע שינויים אלו במקום, באישור הכונס כי אכן שינויים אלו יועילו לטובת כל הנושים ולאישור הצעת הפשרה.
שלב שני – אישור הצעת הפשרה בבית המשפט
חייב אשר עבר את תהליך אסיפת הנושים, בה הוחלט על ידי רוב הנושים כאמור לקבל את הצעת הפשרה אשר הוגשה על ידו, יוכל כעת לגשת על ידי עורכי דין או בעצמו אל בית המשפט לצורך אישור הצעת הפשרה אשר הגיש לנושיו. בשלב זה, יוכלו הנושים להביע את עמדתם בבית המשפט בעד או נגד הצעת הפשרה, ויוכלו להתנגד לה, אפילו אם במהלך אסיפת הנושים הצביעו לטובתה.
באופן עקרוני, בשלב זה, יש לתחקר כל נושה בתיק החייב בפומבי לגבי עמדותיו בנושא הצעת הפשרה אשר הוגשה. עם זאת, בהמלצת הכונס הרשמי, יוכל בית המשפט לוותר על תחקורו בפומבי של אחד הנושים אשר לא יכול היה להגיע לבית המשפט בעקבות מחלה או אם לא היה בארץ ביום החקירה.
על הסכם לכלול תשלומים עבור חובות שיש להם דין קדימה בכל הקשור אל חלוקת נכסים של החייב. במידה וסעיף זה לא ייכלל בהסכם הפשרה, לא יוכל בית המשפט לאשר את הצעת הפשרה אף אם אושרה על ידי מרבית הנושים באסיפת הנושים שקדמה לתהליך האישור.
בשלב זה, יקריא הכונס הרשמי דו"ח אשר בו הוא מסכם את עקרונותיה של הצעת הפשרה, ויפרט את התנהגותו של החייב, ואף יקריא את התנגדויותיהם ונימוק ההתנגדויות של הנושים אשר אינם תומכים והצביעו נגד הצעת הפשרה באסיפת הנושים.
בסיומו של התהליך,לאחר תחקור הנושים והקראת הדוח על ידי הכונס, יוכל בית המשפט להחליט אם הוא מאשר את הצעת הפשרה, אם הוא מאשר את ההצעה אך מוסיף לה הסתייגויות כאלו או אחרות או אפילו אם הוא מאשר את הצעת הפשרה אך תוך המצאת ערבויות על ידי החייב למימוש הצעת הפשרה אשר הגיש.
אופן הביצוע בפועל של אישור בית המשפט של הצעת הפשרה הוא על ידי הטבעת חותמת בית המשפט על המסמך אשר הוגש על ידי החייב או עורך דינו בה מתוארת הצעת הפשרה לפרטיה אשר אושרה על ידי הנושים ועליה דובר בבית המשפט. לאחר החתמת בית המשפט על הסכם הפשרה, תהווה הפשרה מסמך משפטי המחייב את הנושים לעבור על פיה ואת החייב לעמוד בתנאיה.
הגשת הצעת פשרה עם נושים – בחירת עורך דין מתאים
בכל הליך פשיטת רגל מתבקש החייב להגיש טפסים והצהרות בלי סוף, כאשר לכל נושא ונושא ולכל שלב ושלב בתהליך ישנה משמעות מעמיקה, היכולה בסופו של דבר להשפיע על המשך חייו של החייב ועל איכות החיים שלאחר פשיטת הרגל.
שימוש בשרותיהם של עורכי דין לפשיטת רגל בתהליך הגשת הצעת פשרה הוא כמעט בלתי נמנע. הצעדים הנכונים, הניסוח הנכון, כל צעד וצעד חייב להיות שקול ומחושב, גם בכדי שהצעת הפשרה בסופו של דבר תתקבל על ידי הנושים, וגם בכדי להגיש את הצעת הפשרה החסכונית ביותר בסופו של דבר עבור החייב. מומלץ להשתמש בשרותיו של עורך דין בעל ניסיון בניהול משא ומתן מסוג זה ועריכת הצעות פשרה עם נושים במקרים של פשיטת רגל.