
מערכת ההוצאה לפועל בארץ כורעת כיום תחת עומס הטיפול בכמות עצומה של תיקים. במקרים רבים מדובר בתיקים, אשר נפתחו לפני שנים רבות ופעולות הגבייה המעטות שבוצעו בהם התמעטו ואף נפסקו כליל לאורך השנים.
נסיבות כאלה, בעטיין פונה ההוצאה לפועל לזוכה בבקשה לסיום הטיפול בתיק, ומקרים אחרים, בין ביוזמת הזוכה, אשר מחל על החוב מטעמים שונים, או לבקשת החייב לאחר שפרע את חובו, מזמנים אפשרות לסגירת תיקי הוצאה לפועל – צעד שהינו חיוני לתפקודה היעיל של המערכת, לצורך התמודדות עם התיקים הפעילים והקלה על גבייתם.
עומד בפני הליך הוצאה לפועל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו"ד דורה כהן ויצמן ושות' יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 1-800-800-891
הסיבות השכיחות לסגירת תיק הוצאה לפועל
סגירת תיק הוצאה לפועל מתאפשרת בהתקיים נסיבות מסוימות, בהן:
- החוב נפרע באופן מלא וכל הכספים הועברו לידי הזוכה בתיק.
- הזוכה והחייב גיבשו ביניהם הסכם פשרה, אשר הוכר על ידי בית המשפט וקיבל תוקף של פסק דין.
- ניתן פסק דין מאוחר יותר, אשר מבטל את פסק הדין המקורי בעקבותיו נפתח תיק ההוצאה לפועל נגד החייב.
סיבות אשר יובילו לעיכוב בסגירת התיק, אף במידה והחוב נפרע והתקבלה החלטה על סיום ההליך:
- אי תשלום סכום האגרה במלואו.
- בתיקים בהם קיימת ערבות ייסגר התיק רק לאחר שהערבות תחולט באופן מלא.
סגירת תיק הוצאה לפועל בשל קיומו של חוב אבוד
חוב אבוד הינו חוב כספי, אשר לבעליו יש יסוד סביר להניח, כי לא יעלה בידו להביא לפרעונו. בפסיקה חדשה של בית המשפט העליון נקבע, כי עצם ההכרזה על חוב כאבוד יוצרת הגבלה על המשך הליכי גבייתו והנושה מנוע במקרה זה מלבקש ביצוע פעולות נוספות בתיק.
חוב יוכר כאבוד במקרים הבאים: סכום המהווה יתרת חוב מעבר לגובה ההחזר, שאושר לנושים במסגרת הליכי פשיטת רגל, פירוק חברה או הסדר נושים, אשר לא סביר, כי יוחזר לנושים על ידי החייב; כאשר הליכי הוצאה לפועל, אשר ננקטו לגבי החוב לא נשאו פרי; חייב שנפטר ואין בידי עזבונו רכוש, אשר ניתן לממשו בגבולות הארץ וכן נסיבות נוספות והתנהגות הצדדים, מתוכן ניתן להסיק, כי לא ריאלי שהחייב יסדיר את חובו.
על הבנקים נמתחת ביקורת, לפיה לא אחת מתקבלת על ידם החלטה לסווג את החוב כאבוד, על סמך שיקולים שונים, אשר אינה מובאת לידיעת מערכת ההוצאה לפועל. לגבי חובות אבודים, נשמעת קריאה לחייב את הבנקים לעדכן את מערכת ההוצאה לפועל בכך ולבקש את סגירת התיק בהתאם. מדיניות כזו תסייע לסיים את הטיפול בתיקים פתוחים, אשר הליכי הגבייה בהם נפסקו, ולהפחית את העומס עמו מתמודדת כיום מערכת ההוצאה לפועל.
בעניין זה אף הוגשה הצעת חוק פרטית למיסוד חובת דיווח כפולה של זוכה (בנק או זוכה פרטי) ביחס לחוב אבוד – הן לחייב עצמו והן למערכת ההוצאה לפועל.
הפסקת הליכי הוצאה לפועל
בתחום הפסקת הליכים בתיק הוצאה לפועל, אשר נפתח נגד החייב, קיימים שני אופנים מרכזיים:
גניזת התיק – בידי ראש ההוצאה לפועל נתונה סמכות להורות על כך, בהתקיים מספר תנאים באופן מצטבר: חלפו שנתיים מהמועד האחרון בו בוצעה פעולה בתיק; המוציא לפועל שלח לזוכה הודעה בדבר הכוונה לגנוז את התיק והזוכה לא העביר תגובה תוך פרק זמן של חודש ימים, בה ביקש להימנע מכך.
ביעור התיק – ראש ההוצאה לפועל רשאי להורות על ביעור תיק קיים במערכת, שעה שהתמלאו התנאים המצטברים הבאים: חלפו שנתיים ממועד גניזת התיק והזוכה לא פנה בבקשה לביצוע פעולה נוספת בו ; המוציא לפועל שלח לזוכה הודעה בדבר הכוונה לבער את התיק והזוכה לא הגיש בקשה להימנע מכך, תוך פרק זמן של חודש ימים.
בהתאם לתקנות ההוצאה לפועל, שני סוגי הליכים אלה – גניזת התיק וביעורו, אינם מגבילים את הזוכה או מונעים ממנו להגיש בקשה נוספת לחידוש ביצוע פסק הדין.
פסיקה בנושא מעמדו של תיק הוצאה לפועל, אשר התקבלה החלטה על סגירתו
בפסיקה נקבע, כי החלטת ראש ההוצאה לפועל על סגירת תיק הוצאה לפועל הינה סופית ובהתאם לכך לא ניתן לערער אחריה ולבקש להחיות את התיק ולחדש את הטיפול בו.
בהלכה משפטית, אשר נקבעה על ידי בית המשפט המחוזי בחיפה בשנת 2007 נקבע, כי על תיק הוצאה לפועל שהוחלט על סגירתו, חל כלל סופיות הדיון. על פי כלל משפטי זה, בקשות נוספות, המוגשות לאחר קבלת ההחלטה על סגירת התיק, לא יחיו מחדש את הדיון בו, ולפיכך אין טעם שראש ההוצאה לפועל יקיים דיונים נוספים בעניין התיק לאחר סגירתו.
למידע נוסף וסיוע משפטי מיידי, לחץ כאן: יעוץ משפטי