
לאור שאלות רבות מצד לקוחות בנושא פשיטות רגל, להלן קובץ שאלות ותשובות המיועד לשימוש הקהל הרחב. אנא שימו לב כי המידע בעמוד אינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי פרטני, על ידי עורך דין מקצועי לפשיטת רגל:
פשיטת רגל – במה למעשה מדובר?
אדם פרטי שאין ביכולתו לכסות את חובותיו יוכרז כ"חדל פרעון" ויוכל לפתוח בתהליך המוכר במשפט הישראלי כ- פשיטת רגל. בעת הליכי פשיטת רגל יועברו כלל הנכסים של פושט הרגל לידי כונס נכסים שיחלקם ויסדרם כך שיהיה ניתן לבצע החזר חובות לנושים.
מי יכול להצהיר על פשיטת רגל?
פשיטת הרגל יכולה להתקבל על ידי הצהרת האדם החייב את הכספים המעוניין שיכירו בו כפושט רגל ולחילופין על ידי נושיו של בעל החוב. כלומר, הגורמים אשר מחכים לכספם ואינם מקבלים אותו.
למה כדאי להצהיר על פשיטת רגל?
ראשית, חשוב לציין, כי הליך פשיטת רגל הינו הליך שלילי שלא כדאי להגיע אליו בכל מקרה וברוב הפעמים אנשים מגיעים אליו בלית ברירה. עם זאת, לעיתים ישנו צורך להצהיר על "פשיטת הרגל" שכן כמות החובות הם כאלו שלא ניתן להתמודד איתם באופן עצמאי.
מבחינת בעל החוב מדובר על דרך חוקית לפתור את התסבוכת הכלכלית אליו נקלע פושט הרגל ומבחינת הנושים מדובר על דרך בה קיים סיכוי שיראו את כספם (או חלק מכספם) לאחר שכבר מוצו שאר האפשרויות.
מהו תום לב בהליך פשיטת הרגל?
כאמור, על מנת לקבל מעמד של פושט רגל, יש צורך לקבל את אישורו של בית המשפט. בית המשפט אינו מעניק את מעמד זה באופן מיידי לכל דורש על מנת להינצל מחובותיו הכספיים. בית המשפט בודק האם מתקיימת חובת תום הלב לפני הגשת הבקשה ולאחריה.
כלומר, בעת המשפט רוצה לוודא כי אדם המגיש בקשה לפשיטת רגל אכן ראוי לה בכך שנהג ביושרה עם החייבים, לא ביצע עבירות מרמה והגיע למצבו הנוכחי בתום. בית המשפט מצפה כי פושטי הרגל יהיו אנשים אמינים המשתפים פעולה עם כונסי הנכסים ופועלים בשקיפות מלאה ככל הניתן. באם לא כך המצב, לא יאפשר בית המשפט על הכרזת החייב כפושט רגל.
פסק דין ידוע מתחום פשיטת הרגל (ח'אלד נגד כונס הנכסים הראשי), עוסק בחובת תום הלב. בפנייתו לבית המשפט, ביקש אדם אשר נמצא בחובות של מאות אלפי שקלים לפתוח בהליך שבו יוכר כפושט רגל.
בית המשפט פסק נגד הבקשה בטענה כי האדם לא עמד בחובת תום הלב שכן צורת ההתנהלות שלו בטרם הפניה להכרה כפושט רגל לא היתה נאותה. החייב ניסה לפתוח חברה חדשה בכל פעם ששקע לחובות ובכך יצר לעצמו חובות חדשים, דבר שבית המשפט מצא כפסול, וכאמור, נוגד את תום הלב שבבקשתו להיות מוכר כפושט רגל.
מהן החסרונות המרכזיים בהליך פשיטת הרגל?
מלבד העובדה, כי עצם ההגעה לכדי "פשיטת רגל" מסמנת כי המצב הכלכלי של החייב הינו בכי רע, קיימים חסרונות משמעותיים לאנשים המוכרזים כפושטי רגל (אשר יישומם נתון להחלטת בית המשפט). בתוך כך, פושט הרגל למעשה מתחייב כי לא יקים חברה חדשה בבעלותו, על הלקוח יוטלו מוגבלות בשימוש בכרטיסי אשראי ועוד.
המשמעות היא, כי בהינתן הצורך, כדאי לפנות להליך המשפטי של "פשיטת הרגל", אך מובן שאין בכך פתרונות קסם וכי גם בכך קיימים חסרונות משמעותיים.
זקוקים לסיוע משפטי בנושא פשיטת רגל? חייגו: 03-6093833